Bekijk hele assortiment

Zwembad schoonhouden: veel voorkomende problemen

Als je het zwembadwater niet goed onderhoudt, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Is het zwembadwater groen, melkachtig wit of troebel of heb je een ander probleem? Geen nood! In dit artikel leggen we uit wat de meest voorkomende problemen zijn en hoe je ze oplost. Zo geniet je snel weer van een frisse duik in schoon en helder zwembadwater.

Zwembadwater is groen

Groen zwembadwater heeft twee oorzaken:

 1. Er zitten te veel algen of rode wormpjes in het water.
 2. Er is ijzer- of koperoxide in het water ontstaan.

Groen zwembadwater door algen

Oorzaak: algen groeien wanneer er te veel lichtinval op het water is of wanneer het chloor niet meer desinfecteert. Het veroorzaakt groen zwembadwater, een gladde bodem en gladde wanden.

Oplossing: begin met het controleren van de pH-waarde en stel deze indien nodig bij met pH-granulaat. Pas vervolgens een shockchlorering toe en laat de zwembadpomp continu draaien. Spoel daarna de filter een aantal keer terug. Meet daarna het cyaanzuur gehalte. Wanneer deze waardes te laag of hoog blijven, moet je het water helemaal vervangen.

Groen zwembadwater door ijzer- of koperoxide

Oorzaak: helder groen zwembadwater wordt veroorzaakt door ijzer- of koperoxide.

Oplossing: meet de pH-waarde en stel deze bij met pH-granulaat. Vervolgens pas je een shockchlorering toe en je legt vloktabletten in het skimmermandje. De zwembadpomp laat je continu draaien.

 

Het zwembadwater is melkachtig wit

Wanneer het zwembadwater melkachtig wit is, kan dat drie oorzaken hebben:

 1. De kalk laat los in het water.
 2. Te veel vlokmiddel in het water.
 3. Aluminium product in het water.

De kalk laat los in het water

Oorzaak: loslatend kalk wordt veroorzaakt door een te hoge pH-waarde. Dit geeft het zwembadwater een melkachtige witte kleur. De wanden voelen ruw aan en wanneer je een shockchlorering toepast geeft dit geen resultaat.

Oplossing: meet de pH-waarde en stel deze bij met pH-granulaat. Leg daarna vloktabletten in het skimmermandje en blijf continu filterteren.

Te veel vlokmiddel in het water

Oorzaak: het vlokmiddel is niet volledig opgelost in het water.

Oplossing: meet de pH-waarde en stel deze bij. Als dat niet helpt, pomp het zwembad dan een stukje leeg en vul het bij met schoon leidingwater. Laat daarna de zwembadpomp continu filteren.

Aluminium product in het water

Oorzaak: aluminium geeft het zwembadwater een melkachtige witte kleur krijgt.

Oplossing: de zwembadpomp continu laten draaien. Of voeg vlokmiddel aan het water toe en laat dit even bezinken. Zuig het daarna op met een zwembadstofzuiger.

Troebel zwembadwater

Troebel zwembadwater doet zich op verschillende manieren voor:

 1. Troebel zwembadwater door kalkafzetting.
 2. Troebel zwembadwater waar een sterke chloorlucht vanaf komt.
 3. Zwart of bruin troebel zwembadwater.

Troebel zwembadwater door kalkafzetting

Oorzaak: de kalk laat los uit het water.

Oplossing: begin met het meten van de pH-waarde en temperatuur. Stel indien nodig de pH-waarde bij met pH-granulaat. Of stel de hardheid van het water en de alkaliteit bij.

Troebel zwembadwater waar een sterke chloorlucht vanaf komt

Oorzaak: de gebonden chloorwaarde is te hoog.

Oplossing: begin met het meten van de pH-waarde en temperatuur. Stel indien nodig de pH-waarde bij met pH-granulaat. Pas vervolgens een shockchlorering toe en zorg voor een vrij chloorgehalte van minimaal 5 p.p.m. Spoel daarna de zwembadpomp 10 minuten terug. Vul daarna het zwembadwater aan met vers water en leg vloktabletten in het skimmermandje. Meet ten slotte de alkaliteit en stel deze, in dien nodig, bij met alkaliteit poeder.

Zwart of bruin troebel zwembadwater

Oorzaak: dit probleem doet zich het vaakst voor bij zwembaden die zijn gevuld met bron- of grondwater. Hier zit veel ijzer in wat de zwarte of bruine kleur veroorzaakt.

Oplossing: begin met het meten van de pH-waarde en temperatuur. Stel indien nodig de pH-waarde bij met pH-granulaat. Pas vervolgens een shockchlorering toe, leg vloktabletten in het skimmermandje en laat de zwembadpomp continu filteren. Als dit niet helpt, moet je het zwembadwater helemaal vervangen door leidingwater.

Overige problemen

 1. Zwevende deeltjes in het water.
 2. De pH-waarde is instabiel.
 3. Het zwembadwater schuimt.
 4. Corrosie aan de metalen onderdelen.

Zwevende deeltjes in het water

Oorzaak: De filter vangt het vuil niet meer op.

Oplossing: check of de cartridgefilter vervangen moet worden. Als dat niet nodig is, leg dan vloktabletten in het skimmermandje.

pH-waarde is instabiel

Oorzaak: de alkaliteit van het zwembadwater is niet in balans.

Oplossing: meet de alkaliteit en stel deze bij met alkaliteit poeder. Probeer dit niet in één keer te doen, maar beetje bij beetje.

Het zwembadwater schuimt

Oorzaak: het zwembadwater gaat schuimen wanneer er te veel reinigingsproducten zijn gebruikt.

Oplossing: pomp het zwembad gedeeltelijk leeg en vul het bij met schoon leidingwater.

Corrosie aan de metalen onderdelen

Oorzaak: corrosie ontstaat wanneer de pH-waarde te laag is of wanneer er koper in het zwembadwater aanwezig is.

Oplossing: meet de pH-waarde en stel deze eventueel bij met pH-granulaat. Pas vervolgens een shockchlorering toe. Leg daarna vloktabletten in het skimmermandje en laat de zwembadpomp continu draaien.

Hoeveel chloor moet je aan het zwembadwater toevoegen

Hoeveel chloor je aan het zwembadwater moet toevoegen is afhankelijk van het aantal m3 water in het bad. Lees daarom voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Voeg chloortabletten nooit direct aan het water toe, maar leg ze in een chloordrijver of skimmermandje. Los chloor in poedervorm altijd op in lauw/warm water voor je het aan het zwembadwater toevoegt.

Dagelijks onderhoud verhoogt het zwemplezier

Een zwembad vraag om dagelijks onderhoud. Test altijd voor en na het zwemmen de waardes van het water. Hoe je dat doet, lees je op onze pagina hoe houd ik mijn zwembad schoon. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Bekijk hier ons assortiment zwembadreiniging.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm