Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Welke bril past bij mijn gezichtsvorm?

Voor iedere gezichtsvorm is er een montuurtype dat daar het beste bij past. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we een handige adviespagina gemaakt. Hier leggen we per gezichtsvorm uit welke monturen bij je passen. We zullen het ook nog even hebben over hoe je haarkleur, oogkleur en huidtype aspecten zijn om naar te kijken bij het kiezen van een montuur. Zo kom jij met jouw nieuwe bril gegarandeerd goed voor de dag!

 

Welke verschillende monturen zijn er?

Er zijn brilmonturen in verschillende vormen en afmetingen. Het juiste montuurtype voor jouw gezichtsvorm benadrukt de sterke punten van je gezicht en haalt daardoor je gezicht op. Welk montuur het beste bij jouw gezichtsvorm past wordt verderop beschreven. Allereerst geven we je een overzichtje van welke brilmonturen er zoal verkrijgbaar zijn:

1. Ovaal.
2. Rechthoekig.
3. Rond.
4. Piloot of aviator (glazen zijn groot en lopen af in een afgeronde punt).
5. Vierkant.
6. Vlinder (glazen hebben de vorm van vlindervleugels).
7. Panto (deze glazen zijn aan de bovenkant ovaal afgeplat en aan de onderkant rond).
 

Welke gezichtsvormen zijn er?

Er zijn vijf soorten gezichtsvormen: langwerpig, ovaal, hart, vierkant en rond. Het kan best lastig zijn om je gezichtsvorm te bepalen. Soms zit je een beetje tussen twee vormen in en kun je het gewoon niet precies zeggen. Laat enkele andere personen eens mee bepalen. Blijft het ergens tussenhangen dan kan het ook goed zijn dat jouw gezicht een combinatie is. In dat geval zullen over het algemeen brillen die bij beide gezichtsvormen passen goed bij jouw gezicht passen.  Vergelijk je gezicht met onderstaande afbeelding, in veel gevallen zul je snel zien wat jouw gezichtsvorm is. Toch niet helemaal zeker, lees dan snel verder! 

De vijf gezichtsvormen:

Vijf gezichtsvormen: langwerpig, ovaal, hart, vierkant, rond

 

Welk montuur past bij welke gezichtsvorm?

Aan de hand van de afbeelding hierboven zul je waarschijnlijk al een idee hebben van wat jouw gezichtsvorm is. De gezichtsvormen worden hieronder verder beschreven, waarbij ook voorbeelden worden gegeven welke brillen goed bij de specifieke gezichtsvorm passen. Weet je niet helemaal zeker wat jouw gezichtsvorm is, omdat het bijvoorbeeld tussen rond en langwerpig inzit, ga dan voor een montuur wat voor beide gezichtsvormen goed kan. 
 

1. Langwerpige gezichtsvorm

Een langwerpige gezichtsvorm is lang en smal. Het gezicht heeft een strakke kaaklijn, het voorhoofd is even breed als bij de jukbeenderen, de kaken zijn breed en de kin is smal. Het voorhoofd is hoog en de haarlijn is smal. Met een vierkante of ronde bril kun je ervoor zorgen dat je gezicht minder lang lijkt. Daarnaast kun je ook een wat groter montuur goed hebben. Monturen die bij deze gezichtsvorm passen: ovaal, vierkant, piloot, vlinder, panto.

Voor alle brillen voor deze gezichtsvorm: bekijk al onze leesbrillen en bekijk al onze zonnebrillen.2. Ovale gezichtsvorm

De ovale gezichtsvorm is lang en smal en heeft een afgeronde kaaklijn, de verhoudingen zijn mooi in balans. Deze gezichtsvorm wordt daarom ook wel gezien als de ideale gezichtsvorm, omdat hier heel veel montuurtypes bij passen. Wil je jouw gezichtscontouren versterken? Ga dan voor een rechthoekig montuur. En wees ook niet bang om voor een gedurfd montuur te gaan, ook deze zullen je (meestal) goed staan. Monturen die bij deze gezichtsvorm passen: ovaal, piloot, rechthoekig, rond, vierkant, vlinder.

Voor alle brillen voor deze gezichtsvorm: bekijk al onze leesbrillen en bekijk al onze zonnebrillen.3. Hartvormige gezichtsvorm

Een hartvormig gezicht is breed bij de slapen en jukbeenderen en smal bij de kaken. De kin is eveneens smal en redelijk puntig. De haarlijn heeft een V-vormige punt op het midden van het hoofd. Verzacht je gezichtscontouren met een rond montuur. Wil je meer balans in je gezicht brengen? Ga dan voor een brede en/of hoekige bril. Monturen die bij deze gezichtsvorm passen: piloot, vierkant.

Voor alle brillen voor deze gezichtsvorm: bekijk al onze leesbrillen en bekijk al onze zonnebrillen.4. Vierkante gezichtsvorm

Het vierkante gezicht is kort. Bij de jukbeenderen is het even breed als bij de slapen en het voorhoofd en deze gezichtsvorm heeft een hoekige kaaklijn. De haarlijn is smal. Met het goede montuur kun je je gezicht wat zachter maken. Ga voor een ronde, ovale of brede bril, om de harde lijnen van je gezichtsvorm te breken. Het beste is als de poten van de bril aan de bovenkant zitten. Monturen die bij deze gezichtsvorm passen: rond, panto, eventueel vlinder.

Voor alle brillen voor deze gezichtsvorm: bekijk al onze leesbrillen en bekijk al onze zonnebrillen.5. Ronde gezichtsvorm

Bij een rond gezicht is de breedte ongeveer even groot als de lengte. Het gezicht is vol en het breedst bij de jukbeenderen, de kin is afgerond en de haarlijn is rond. Best veel soorten monturen staan bij jouw gezicht, maar vermijdt te grote én ronde brillen. Ga voor een ovaal of rechthoekig montuur om je gezicht meer in balans te brengen (en eventueel de aandacht van je ronde wangen en kin af te leiden). Monturen die bij deze gezichtsvorm passen: ovaal, piloot, rechthoekig, vierkant.

Voor alle brillen voor deze gezichtsvorm: bekijk al onze leesbrillen en bekijk al onze zonnebrillen.Haarkleur en brilkleur

Je gezichtsvorm is het belangrijkste aspect om naar te kijken bij het uitkiezen van een brilmontuur. Maar wist je dat ook je haarkleur van invloed is op hoe een bril bij je staat? Je kunt natuurlijk gewoon een brilkleur kiezen die je leuk vindt, maar als je er zeker van wilt zijn dat een bril jouw look of uitstraling ook echt versterkt, is het zeker slim om hier ook rekening mee te houden.

Haarkleur Montuur kleur
Bruin Ga voor warme kleuren: bruin, groen, roze, (oker)geel, rood, goud.
Blond

Donkerblond: ga voor een kleur voor bruinharigen.

Licht- of midden blond: grijs, pastel, koraal, groen, rood.
Zwart Ga voor: bruin/zwart gevlekt, metaal, blauw, rood.
Rood

Sterke kleuren: groen, koper, chocoladebruin.

Zwakkere kleuren: kaki, crème.
Grijs Ga voor felle kleuren: rood, marineblauw, groen. Of ga voor een zwart montuur.


Huidtype en oogkleur

Naast je haarkleur kun je ook nog kijken naar je huidtype en oogkleur bij het kiezen van een bepaalde kleur montuur. Als je een bril hebt die goed bij je gezichtsvorm, haarkleur, huidtype en oogkleur past, dan heb je dé perfecte bril gevonden!

  • Huidtype. Heb je een warm huidtype ga dan voor warme en sprekende kleuren (zoals rood, bruin en groen), heb je een koud huidtype ga dan voor koele en heldere kleuren (zoals blauw, metaal en antraciet).
  • Oogkleur. Heb je blauwe ogen? Ga dan voor een contrasterende kleur, zoals koper, cognac of terracotta. Heb je bruine ogen? Hierbij staan zo goed als alle kleuren erg goed! Heb je groene ogen? Ga dan voor groen, mahonie, aubergine of rood. En hebben je ogen een grijzige kleur? Ga dan voor zilver of grijs, of juist voor een lekkere knalkleur.
     

Vier lachende mensen met brillen en zonnebrillen op

In onze online brillenwinkel heb je keuze uit een een brede collecte leesbrillen, zonnebrillen, sportbrillen en bijbehorende accessoires. Met behulp van de informatie uit deze keuzehulp kies je gemakkelijk een montuur uit dat bij jouw gezicht past! Maar bedenk ook altijd: kies een bril die je leuk vindt! Het kan natuurlijk zijn dat dé perfecte bril voor jouw gezicht gewoon niet je persoonlijke smaak is. Ga in dat geval voor een andere bril die wel bij jou past! De brillen uit de shop van Internet-Eyewear zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en sterktes. En je shopt ze bij ons daarnaast ook nog eens extra voordelig!

Wil je wat meer weten over polaroid zonnebrillen? Lees dan wat is een polaroid zonnebril.
 

Bekijk al onze brillen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm